Ρευματολογικό Τμήμα

Η φιλοσοφία, είναι να σας ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και να καταλήξουμε στο σχέδιο θεραπείας που σας αρμόζει.

Τι είναι ο ρευματολόγος;

Ο ρευματολόγος είναι ο ιατρός που έχει εκπαιδευθεί σε μια υπό-ειδικότητα της παθολογίας  που λέγεται ρευματολογία και ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων που επηρεάζουν τους μύες, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Η ρευματολογία διερευνά και αντιμετωπίζει όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων, τα τοπικά μυοσκελετικά προβλήματα (τενόντων, συνδέσμων, θυλάκων, μυϊκών τραυματισμών) καθώς και τα συστηματικά αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα σε ολόκληρο το φάσμα των ηλικιών.

Δείτε την Ιατρική Ομάδα και καλέστε μας για τον συντονισμό του ραντεβού σας στο 2109117900

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Τι είναι τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα;

Είναι μια ομάδα ασθενειών όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στο ίδιο το σώμα του ατόμου. Αυτό καταλήγει να προκαλεί φλεγμονή σε περιοχές του σώματος χωρίς να χρειάζεται, προκαλώντας πόνο, οίδημα στις αρθρώσεις και βλάβη εσωτερικών οργάνων. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να επιδρούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος , όπως τα μάτια, το δέρμα, τα νεύρα, τα νεφρά, τους πνεύμονες και την καρδιά. Συγκαταλέγονται: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σκληρόδερμα, Πολυμυοσίτιδα, Σύνδρομο Sjögren, και Αγγειίτιδα.

Σε τι διαφέρει ο ρόλος του ορθοπεδικού από τον ρόλο του ρευματολόγου;

Ο ρόλος του ορθοπεδικού είναι να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις στα οστά και τις αρθρώσεις, ο σκοπός του ρευματολόγου είναι να διαγνώσει τον τύπο του μυοσκελετικού προβλήματος ενός ατόμου και να το θεραπεύσει χρησιμοποιώντας μη χειρουργικές μεθόδους.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει ο ρευματολόγος;

 • Αρθρίτιδες: Oστεοαρθρίτιδα, Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίδα, Ουρική Αρθρίτιδα, Εντεροπαθητική Αρθρίτιδα, Αντιδραστική Αρθρίτιδα, Σύνδρομο Reiter, Πυροφωσφορική Αρθροπάθεια, Νεανική Χρονία Αρθρίτιδα και Νόσος Still.
 • Προβλήματα Τοπικού Ρευματισμού/ Μαλακών Ιστών: αυχεναλγία, ριζίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία, δισκοπάθεια, περιαρθρίτιδα ώμου, παγωμένος ώμος, επικονδυλίτιδα αγκώνα, ωλεκράνιος θυλακίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένιος νευρίτιδα, στενωτική τενοντοελυτρίτιδα δακτύλων, τροχαντηρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδα περονιαίων και αλγοδυστροφία.
 • Νοσήματα μεταβολισμού των Οστών: Oστεοπόρωση, Περιοχική Οστεοπόρωση, Οστεομαλακία και Νεφρική Οστεοδυστροφία.
 • Αυτοάνοσα Νοσήματα: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο Sjögren, Πολυμυοσίτιδα, Σκληρόδερμα, Ρευματική Πολυμυαλγία, Υποτροπιάζουσα Πολυχονδρίτιδα, Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet και Αγγειίτιδες.
 • Αυτοφλεγμονώδη Νοσήματα: Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός, TRAPS, HIDS και CAPS.
 • Χρόνιος Πόνος: Ινομυαλγία, Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων με προεξέχοντα τον πόνο, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και Κροταφογναθικό σύνδρομο.

Οι δραστηριότητες του ρευματολογικού τμήματος συνίστανται σε:

 • Τακτικό εξωτερικό ιατρείο καθημερινά όπου αντιμετωπίζονται και παρακολουθούνται όλοι οι ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα.
 • Ιατρείο Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων όπου γίνεται πρόληψη, έλεγχος, διάγνωση και θεραπεία οστεοπόρωσης και μεταβολικών νοσημάτων.
 • Δυνατότητα διενέργειας πλήρους κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης όλων των Αυτοάνοσων νοσημάτων και της θεραπευτικής αντιμετώπισής τους.
 • Εξειδίκευση και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού στη χορήγηση βιολογικών παραγόντων της πλέον σύγχρονης θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 • Αντιμετώπιση των εκφυλιστικών και φλεγμονωδών αρθροπαθειών με τη χορήγηση ενδοαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού οξέος και κορτικοειδών αντίστοιχα. Η  θεραπεία του εξωααρθρικού ρευματισμού (τένοντες, θύλακοι, έλυτρα, σύνδεσμοι)  γίνεται με  τοπικές εγχύσεις κορτικοειδούς.
 • Συμμετοχή και συζήτηση επί των παθολογικών περιστατικών που χρήζουν ρευματολογικής εκτίμησης.
 • Υποστήριξη καθημερινά της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου με την ενεργή παρουσία του ρευματολόγου, όταν είναι αναγκαία.
 • Ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου για τις εξελίξεις στη ρευματολογία.

Ποιος είναι ο στόχος του ρευματολογικού ιατρείου μας;

Είναι η εξατομικευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών προβλημάτων συντονισμένη στην επιθυμία και ανάγκη των ασθενών. Αυτό καθίσταται εφικτό δια μέσου της ολοκληρωμένης προσέγγισης του ρευματικού νοσήματος και της συνδρομής των εξειδικευμένων συνεργατών του ομίλου Mediterraneo.

Ποια είναι η εξειδίκευση του ρευματολογικού ιατρείου μας;

 • H εμπεριστατωμένη και άρτια τεχνική ενέσεων κορτιζόνης σε όλα τα προβλήματα τοπικού ρευματισμού/μαλακών ιστών όπως αναφέρονται προηγουμένως.
 • Η λειτουργία Ιατρείου Ινομυαλγίας όπου ο υπεύθυνος ρευματολόγος Βασίλειος Παπαδάκος διετέλεσε Διευθυντής του Ιατρείου Ινομυαλγίας επί δεκαετία στο Νοσοκομείο ‘’Ευαγγελισμός’’, και το οποίο υπήρξε το μοναδικό εξειδικευμένο ιατρείο στο Δημόσιο τομέα. Το ιατρείο αυτό λειτουργούσε με πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδο, ενώ προσέφερε υπηρεσίες υγείας σε τεταρτοβάθμιο επίπεδο. Η πραγματικότητα αυτή υποστηρίζεται από την εμπεριστατωμένη εκπαιδευσή του στην Συμπεριφορική – Γνωσιακή – Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία επί δώδεκα έτη, την ενασχόληση του με τα ψυχοφάρμακα και το συγγραφικό του έργο με τρία συναφή βιβλία που φέρουν το τίτλο:
 • Διαταραχή Πόνου-Ινομυαλγία, ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2011.
 • INTEGRATIVE MANUAL OF THERAPY FOR FIBROMYALGIA-The panoramic View, Amazon, 2017.
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ – Πλήρης οδηγός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας, ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2020

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ