Ποιές είναι οι εναλλακτικές για τη θεραπεία της Ινομυαλγίας;
Το βασικό ζητούμενο είναι να κατανοήσει το άτομο με ινομυαλγία ότι πρέπει να αλλάξει και να διαμορφώσει τον τρόπο ζωής του. Πολλοί αρνούνται να κάνουν ριζικές αλλαγές, ωστόσο η αναγνώριση του προβλήματος και η προσπάθεια αλλαγής κάποιων τομέων της ζωής μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση.
Η καλή επαφή με τον ιατρό είναι σημαντική. Ο γιατρός που μπορεί να ακούσει το πρόβλημα και να δουλέψει μαζί με τον ασθενή συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπεία.
Οι παραδοσιακές θεραπείες (αντιφλεγμονώδη κ.λπ.) συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς συχνά έχουν πάρει μεγάλη ποικιλία τέτοιων φαρμάκων χωρίς να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Τεχνικές χαλάρωσης, και κυρίως η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία.
Όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου, τα αντιφλεγμονώδη, τα παυσίπονα, τα ηρεμιστικά, και τα ναρκωτικά συνήθως όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά αλλά μακροχρόνια μπορεί να επιδεινώνουν την ινομυαλγία. Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα ψυχοφάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν την ινομυαλγία και την συμπτωματολογία της είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά, και επιλεκτικά σε σοβαρές περιπτώσεις τα άτυπα αντιψυχωτικά.
Σημαντική όμως είναι η εφαρμογή προγράμματος ασκήσεων με διατάσεις που βοηθούν τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα και μπορεί να είναι κολύμβηση, διάδρομος, jogging, ελλειπτικό, ποδήλατο, περπάτημα, υδροαεροβική, αναερόβιος (βάρη, μηχανήματα), και ασκήσεις ισορροπίας. Οι ασκήσεις αυτές δεν γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του αθλητισμού, πρωταθλητισμού, και φυσικής αποκατάστασης αλλά με κανόνες θεραπείας συμπεριφοράς. Επίσης είναι χρήσιμη και αναγκαία η γνωσιακή αναδόμηση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων του πόνου που έχουν οι ασθενείς με ινομυαλγία.
Όσον αφορά τη διαχείριση του ύπνου, εκτός των κατάλληλων ψυχοφαρμάκων ο αναζωογονητικός ύπνος που είναι απόλυτα αναγκαίος επιτυγχάνεται με αλλαγή στην συμπεριφορά:
- Το να πηγαίνει κανείς νωρίς για ύπνο και να σηκώνεται σταθερή ώρα, είτε κάθε μέρα, είτε στις διακοπές, βοηθά στην ομαλοποίησή του.
- Το περιβάλλον πρέπει να είναι ήσυχο, με άνετη θερμοκρασία και καλό στρώμα.
- Πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, η καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
- Η άσκηση πρέπει να γίνεται νωρίτερα την ημέρα – τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο – σε τακτά και σταθερά διαστήματα.
- Πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
- Καλό είναι να αποφεύγεται ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας. Αν είναι αναγκαίος καλύτερα να μην υπερβαίνει τη μία ώρα και μετά πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα ασκήσεων.
- Ασκήσεις χαλάρωσης πριν τον ύπνο βοηθούν σημαντικά. Μουσική ή ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο βοηθούν στους πόνους και τον ύπνο.
Η συναισθηματική υποστήριξη και η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντικά υποβοηθητική. Οργανωμένες ομάδες ή ατομική θεραπεία μπορεί να είναι αναγκαία. Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση και κατανόηση του προβλήματος και του συνδρόμου από τον ασθενή.
Χρειάζεται οργάνωση του προσωπικού χρόνου με βάση την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, εκπαίδευση στην επίλυση προβλημάτων, εκπαίδευση στην αυτό-επιβεβαιωτική συμπεριφορά, εμπλοκή σε ηδονότροπες δραστηριότητες και μια σταθερή ρουτίνα δράσεων. Οι λειτουργίες πρέπει να είναι σταθερές στις καλές και στις «κακές» μέρες.
Άλλη ενασχόληση όπως υδροθεραπεία, αεροβική γυμναστική με προπονητή, γιόγκα και ασκήσεις tai-chi μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά κυρίως κατά την έναρξη της θεραπείας. Συνδυάζουν την τόνωση των μυών με τη χαλάρωση και σταδιακά έχουν σημαντική βελτίωση στον πόνο. Ο αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης στην ινομυαλγία είναι η διαβαθμισμένη άσκηση και διαβαθμισμένη έκθεση στον πόνο.
Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορεί να έχει εξίσου θετικό αποτέλεσμα. Νοητικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της γνωστικής δυσλειτουργίας (έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως παιχνίδια μνήμης και προσοχής, γρίφοι και πνευματικές προκλήσεις.
Οι ασθενείς, εκτός από τα συμπτώματά τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αδυναμία κατανόησής τους από το περιβάλλον. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν οι ίδιοι τη φύση της πάθησής τους αλλά και οι οικείοι.
Τέλος, οι ασθενείς πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες των ειδικών της ομάδας που τους φροντίζει, να παίρνουν τα φάρμακα τους σωστά, να κοιμούνται αρκετά, να κάνουν τη σωματική άσκηση που τους συστήνεται, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να διατηρούν κανονικό βάρος σώματος και να προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής και εργασίας τους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ πάσχουν από ινομυαλγία, έχοντας υπόψη ότι αναγνωρίζεται ως νόσημα από το 1992 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι κάνουν περισσότερες επισκέψεις σε ειδικούς, κάνουν περισσότερες εξετάσεις, λαμβάνουν περισσότερες άδειες προξενώντας σημαντική οικονομική επιβάρυνση, έχει αναπτύξει κοινοτική στρατηγική αντιμετώπισης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων.